NIEUWS

thermografische camera

Thermografie nieuws

Raak Energie advies heeft sinds 2008 ervaring met bouwkundige thermografie. Onze thermografen zijn Level 1 en Level 2 opgeleid en hebben ook de Level 2 cursus bouwkundige en civiele thermografie met goed gevolg afgerond. Met behulp van thermografie zijn door ons diverse bijzonder objecten onderzocht en vele gebreken kraakhelder in beeld gebracht. Inmiddels beschikken wij over diverse thermografische camera's van een standaard resolutie tot een @Ultramax resolutie en dit  binnen een temperatuur bereik van -40 graden tot +2000 graden en een  nauwkeurigheid van +/- 1 graad. Wij beschikken over een B 360 Western camera en over SC 65o camera's met en zonder de @Ultramax functie. Daarnaast hebben wij de beschikking over een losse 15º en 45º lens welke zijn toe te passen op de SC 650 camera's. Naast deze apparatuur voor het maken van de juiste afbeelding beschikken wij natuurlijk ook over de Reporter 9.1 Pro - Tools+ pro en  de ResearchIR MAX   software. Eveneens zijn voor het gebruik van deze bijzonder krachtige IR analyse software ook de bijbehorende trainingen gevolgd. De genoemde apparatuur is natuurlijk inclusief de lenzen voorzien van de benodigde kalibratie certificaten. Wij kunnen dan ook voor elke thermografie uitdaging een passende oplossing bieden zowel voor bouwkundige thermografie als industriële thermografie. Maar ook het onderzoeken van  composiet materialen objecten, apparaten , of processen op locatie of in een eigen testopstelling behoort tot de mogelijkheden.

Lees verder

Raamframe blowerdoor

Vanwege een test in een technische ruimte  moest het reguliere frame voor het meten van luchtdichtheid worden aangepast. Tijdens deze test moest een bijzonder grote ruimte worden gecontroleerd op luchtdichtheid om de aangebrachte apparatuur te beschermen tegen de agressieve omgeving. De toegang tot deze ruimte was mogelijk via een vlizotrap of via een luik boven het aangrenzende platte dak. Een standaard deurframe voor de blower paste niet in deze opening en hiervoor is een speciaal raamframe aangeschaft. Normaal worden deze raamframes gebruikt  in combinatie met een Ducttester ( kleine blower ) echter deze is niet voldoende van capaciteit om deze ruimte te kunnen testen. Door het  aan elkaar bevestigen van de onderdelen van een raamframe en een deurframe is het toch mogelijk geweest om een voldoende  stevige afdichting te krijgen om de meting in deze ruimte  uit te kunnen voeren. Inmiddels  is  het raamframe in combinatie met de kleinere fan ook toegepast voor het meten van de luchtdichtheid bij een aantal bunkers, grote serverkast , isoleerkamer in een ziekenhuis,  via een doorgeefluik in een OK, en in een raamopening van appartementen waarbij de voordeur ook mee moest worden getest op luchtdichtheid. Bij elkaar een mooi voorbeeld van een ontwikkeling van een fabrikant, innovativiteit van de gebruiker en het ontstaan van nieuwe mogelijkheden om standaard luchtdichtheidsmetingen nog beter uit te kunnen voeren.    

Lees verder

Retrotec blowerdoor Raak Energie advies

Blowerdoor

Het aantal ventilatoren voor het uitvoeren van een blowerdoor meting en of luchtdichtheidsmeting is door Raak Energie advies per meetwagen uitgebreid. De toegepaste ventilatoren ( 3 stuks )  hebben een debiet van 14000 m³/h per stuk en wij beschikken eveneens  over een Ductester  met een debiet van 1200 m³/h voor het testen van  ruimtes met zeer kleine lekverliezen. Ondanks dat woningen, kantoren, scholen,  koelcellen en bedrijfshallen steeds vaker zeer goed luchtdicht worden gebouwd is er gelijktijdig steeds meer behoefte om grote tot extreem grote gebouwen in een enkele test  te testen op luchtdichtheid. Vanaf heden is dit dan ook mogelijk met de standaard aanwezige apparatuur in onze bedrijfswagens en  deze apparatuur is natuurlijk voorzien van actuele software en kalibratie certificaten.. Standaard kan gemeten worden tot lekverliezen van 42000 m³/h of  11666 l/s echter door het bij-schakelen van meerdere ventilatoren zijn ook grotere debieten eenvoudig haalbaar.  Het maximale  te meten debiet kan eventueel worden uitgebreid naar extreme van  336000 m³/h of 93333 l/s.      

Lees verder

Training luchtdichtheid

Training luchtdichtheid

Raak Energie advies- Raak thermografie heeft een bescheiden bijdrage mogen leveren tijdens een thermografie training gegeven door ITC -Iris Thermovision trainingen. Tijdens deze middag training over luchtdichtheid is in het bijzonder aandacht geschonken aan de voordelen welke de blowerdoor apparatuur kan bieden tijdens een bouwkundig thermografisch onderzoek. Daarnaast is uitleg gegeven in de diverse varianten  van mogelijkheden om een drukverschil te verkrijgen over een woning of gebouw. In dergelijke kleine setting welke voornamelijk zijn gericht op praktijkervaringen kunnen eventuele vragen direct worden beantwoord heerst een prettige sfeer. Daarnaast  is natuurlijk ook van elkaar veel opgestoken en is veel kennis gedeeld.

Lees verder

Raak Thermografie auto

Prijswinnaar Lente-Akkoord

RAAK Energie advies heeft een prijsvraag gewonnen via het Lente-akkoord. Lees hier het verhaal. Filter op een rol De consumentenorganisaties wijzen het idee van Marcel Nooijen van RAAK Energie advies als winnaar aan. Nooijen meent dat bewoner of installateur veel werk uit hand wordt genomen door op een papieren filterdoek over te gaan. Aangebracht op een rol kan het systeem maandelijks enkele slagen draaien, precies zoals een moderne handdoekenrol op een toilet in restaurant of kantorencomplex functioneert. ‘Bij een periodieke onderhoudsbeurt kan de rol worden vervangen, tenminste, als dit nodig is’, schrijft Nooijen in de toelichting. ‘Reuzehandig, want de consument hoeft nergens meer aan te denken’, oordeelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Je hoeft zelf geen actie meer te ondernemen na een mail of app’, vindt ook Nelleke Nelis van VACpunt Wonen. Precies om die reden vindt Jan Roelof Hoving van VEH het een minder aansprekend idee. ‘De eindgebruiker wordt weinig betrokken, waardoor de bewustwording niet verbetert.’ De fabrikanten en installateurs opperen dat dit idee de hele ventilatietechniek op zijn kop zet. ‘Je kunt niet zomaar even zo’n rol op de bestaande apparatuur bouwen’, zegt Fred Vos van Uneto/VNI. ‘We hebben tien jaar geleden al eens naar dergelijke opties gekeken’, herinnert Wim Hijmissen van VLA zich. Op praktische gronden ging men er niet mee verder. ‘Maar het is de moeite waard om er eens opnieuw naar te kijken. Zie voor meer http://www.lente-akkoord.nl/prijswinnaars-beter-onderhoud-balansventilatie-bekend/

Lees verder