• thermografie
  • blowerdoortest
  • Zichtbaar maken van lucht- en ventilatiestromingen of waar lucht- of geurlekkages zich bevinden

BLOWERDOOR XL

Luchtdichtheid bij grote complexen

Geen enkel gebouw is hermetisch luchtdicht afgesloten. Door fouten in de schil van een constructie ontstaan ongewenste vochtplekken, condensatieproblemen en/of tochtverschijnselen. Zeker voor grote complexen is een goede luchtdichtheid van belang. Een kleine afwijking in de luchtdichtheid zorgt in een groot gebouw direct voor een aanzienlijk effect op energieverbruik, comfort, geluidshinder, veiligheid en onderhoudskosten.

Blowerdoor XL

Voor luchtdichtheidsmetingen / luchtdoorlatendheidsmeting in grote gebouwen maakt RAAK Energie advies gebruik van meerdere blowers. Dergelijke metingen worden  vaak omschreven als  blowerdoor XL of ook wel BlowerdoorMaxi genoemd . Deze druktesten werken volgens hetzelfde principe als de luchtdichtheidsmeting voor woningen. Door het formaat en/of het aantal blowers op de juiste manier af te stemmen, kan RAAK Energie advies de luchtdoorlatendheid van nagenoeg ieder complex bepalen. Dit vele malen nauwkeuriger dan met een enkele grote blower mogelijk zou zijn.  Een grote blower zal de hoeveelheid lucht  op een enkele plaats toe of afvoeren en de te verplaatsen lucht moet uit andere ruimtes komen. Hierbij is dan ook een zeer grote kans aanwezig dat dergelijke grote hoeveelheden niet door een trappenhuis of deuropening kunnen waardoor er druk verschillen in het gebouw ontstaan.  Hierdoor lijkt de meting vaak correct uitgevoerd maar is op de verst weg gelegen delen of hoge delen mogelijk niet het juiste drukverschil bereikt.  Door het plaatsen van meerdere blowers verdeeld over het gebouw en en eventueel ook op hoogte in het gebouw zal de nauwkeurigheid van de meting enkel maar toenemen.Raak Energie advies  heeft inmiddels een jarenlange  ervaring in het meten van kleine maar in het bijzonder bij grote gebouwen en beschikt over een fors arsenaal blowers en hulppanelen.

Wij meten de qv10 – waarde volgens de ISO 9972,  NEN 2686, NEN EN 13829, BRL5027, Breeam ENE 26 en de BGS van SKH door middel van de BlowerDoor-methode. Aan de hand van deze meting, wordt de infiltratiewaarde uit de EP- berekening, PHPP berekening,  Breaam ENE 26 credit, WIP richtlijn of elke andere willekeurige eis gecontroleerd (max. dm³/s per m²). De EP- berekening wordt aangestuurd vanuit het Bouwbesluit en is in de meeste situaties van toepassing. Echter elke willekeurig manier van testen volgens geldende normen of voorgeschreven eisen kan bij ons worden opgevraagd. Onze metingen worden standaard uitgevoerd door  meetspecialisten  welke een persoonsgebonden bewijs van vakbekwaamheid hebben  voor het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen en zullen de uitgevoerde metingen standaard worden voorzien van een SKH kwaliteitsverklaring. Door de toegevoegde kwaliteitsverklaring worden de door ons uitgevoerde metingen bijzonder gewaardeerd door kwaliteitsborgers en opstellers van energie labels. Tevens kunnen wij indien gewenst een conformiteitsverklaring voor de uitgevoerde metingen op luchtdoorlatendheid afgeven. Onze meettechnici zijn level 1-2 en 3 gecertificeerd.

RAAK Energie advies past controlemetingen toe met bv een blowerdoormeting in combinatie met thermografie en/of onze rookproef. Wilt u duurzaam gebruik maken van energie? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

RAAK Energie geeft gastles op Da Vinci college

Lees meer

Luchtdicht bouwen 2.0

Lees meer

Thermografie nieuws

Lees meer