LUCHTDICHTHEID BIJ KOEL- EN VRIESHUIZEN

Luchtdichtheid bij koel en vrieshuizen

De luchtdichtheid  bij koel en vrieshuizen is van groot belang om schade tijdens het invriezen van de koelhuizen te voorkomen. Immers daar waar luchtlekkages aanwezig zijn zal ijsvorming op gaan treden of energieverlies plaats vinden.
Dergelijke ruimtes of gebouwen kunnen wij eenvoudig testen  op luchtdichtheid met onze blowerdoor apparatuur.

Blowerdoor XL

Voor luchtdichtheidsmetingen / luchtdoorlatendheidsmeting in koel en vrieshuizen of  grote gebouwen maakt RAAK Energie advies afhankelijk van de eis en inhoud van het gebouw gebruik van meerdere blowers. Dergelijke metingen worden  vaak omschreven als  blowerdoor XL of ook wel BlowerdoorMaxi genoemd . Deze druktesten werken volgens hetzelfde principe als de luchtdichtheidsmeting voor woningen. Door het formaat en/of het aantal blowers op de juiste manier af te stemmen, kan RAAK Energie advies de luchtdoorlatendheid van nagenoeg ieder complex bepalen. Dit  meestal vele malen nauwkeuriger dan met een enkele grote blower mogelijk zou zijn.   Door het plaatsen van meerdere blowers verdeeld over het gebouw en en eventueel ook op hoogte in het gebouw zal de nauwkeurigheid van de meting enkel maar toenemen.Raak Energie advies / Raak thermografie heeft inmiddels een jarenlange  ervaring in het meten van kleine maar in het bijzonder bij grote gebouwen en beschikt over een fors arsenaal blowers en hulppanelen.Door deze ervaring heeft Raak energie advies ook een bijdrage mogen leveren in de omschrijving met verwijzing vanuit Breeam (dgbc) over de wijze van meten bij grote gebouwen en koel en vrieshuizen. Daarnaast heeft Raak Energie advies het stuk opgesteld  in de BGS 13-01 met betrekking tot het meten van grote gebouwen.Ook kan Raak Energie advies als één van de weinige bedrijven in Nederland op de door haar uitgevoerde meting voor luchtdichtheid een kwaliteitsverklaring verstrekken.

Raak  Energie advies zal de luchtdichtheidsmeting (qv10 of n50) – waarde  bepalen volgens de ISO 9972,  NEN 2686, NEN EN 13829, BRL5027 en de BGS van SKH door middel van de BlowerDoor-methode. Aan de hand van deze meting, wordt de infiltratiewaarde uit de EP- berekening, PHPP berekening,  Beng, Breaam ENE 26 credit, WIP richtlijn of elke andere willekeurige eis gecontroleerd (max. dm³/s per m²). De EP- berekening wordt aangestuurd vanuit het Bouwbesluit en is in de meeste situaties van toepassing. Echter elke willekeurig manier van testen volgens geldende normen of voorgeschreven eisen kan bij ons worden opgevraagd.

RAAK Energie advies past blowerdoormetingen toe in combinatie met thermografie en/of onze rookproef. Wilt u duurzaam gebruik maken van energie? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Luchtdicht bouwen 2.0

Lees meer

Thermografie nieuws

Lees meer

Raamframe blowerdoor

Lees meer