NIEUWS
RAAK Energie geeft gastles op Da Vinci college
Marcel Nooijen van RAAK Energie advies geeft gastles over o.a. de Blowerdoortest en de warmtebeeldcamera.
Lees verderLuchtdicht bouwen 2.0
Luchtdicht bouwen 2.0 Raak Energie advies heeft een bijdrage mogen leveren tijdens een training luchtdicht bouwen 2.0 . Deze training is gegeven door de Greenworks Acedemy te Breda ,Apeldoorn en Amsterdam. De trainingen zullen ook in de komende periode regelmatig worden gegeven en voor aanmeldingen of informatie willen wij u verwijzen naar. http://www.greenworkscademy.nl/academy/trainingen. Raak Energie advies heeft tijdens deze trainingen een presentatie gegeven over de regelgeving en werkwijze om luchtdichtheidsmetingen uit te voeren. Aansluitend hebben diverse fabrikanten een korte pitch gegeven over de producten welke geschikt zijn voor luchtdicht bouwen. Deze producten zijn aansluitend in de demonstratiewoning ook daadwerkelijk door de cursisten aangebracht. Verder is bij de demonstratiewoning als praktijk case gezocht naar luchtlekkages en is er een volledige blowerdoortest uitgevoerd. Voordelen blowerdoortest Tijdens training over luchtdichtheid is in het bijzonder aandacht geschonken aan de voordelen welke de blowerdoor apparatuur kan bieden tijdens een bouwkundig thermografisch onderzoek. Daarnaast is uitleg gegeven in de diverse varianten van mogelijkheden om een drukverschil te verkrijgen over een woning of gebouw. In een dergelijke setting welke voornamelijk is gericht op praktijkervaringen worden vragen direct beantwoord . Verder is er veel van elkaar opgestoken en kennis gedeeld.
Lees verderThermografie nieuws
Raak Energie advies heeft sinds 2008 ervaring met bouwkundige thermografie. Onze thermografen zijn Level 1 en Level 2 opgeleid en hebben ook de Level 2 cursus bouwkundige en civiele thermografie met goed gevolg afgerond. Met behulp van thermografie zijn door ons diverse bijzonder objecten onderzocht en vele gebreken kraakhelder in beeld gebracht. Inmiddels beschikken wij over diverse thermografische camera's van een standaard resolutie tot een @Ultramax resolutie en dit binnen een temperatuur bereik van -40 graden tot +2000 graden en een nauwkeurigheid van +/- 1 graad. Wij beschikken over een B 360 Western camera en over SC 65o camera's met en zonder de @Ultramax functie. Daarnaast hebben wij de beschikking over een losse 15º en 45º lens welke zijn toe te passen op de SC 650 camera's. Naast deze apparatuur voor het maken van de juiste afbeelding beschikken wij natuurlijk ook over de Reporter 9.1 Pro - Tools+ pro en de ResearchIR MAX software. Eveneens zijn voor het gebruik van deze bijzonder krachtige IR analyse software ook de bijbehorende trainingen gevolgd. De genoemde apparatuur is natuurlijk inclusief de lenzen voorzien van de benodigde kalibratie certificaten. Wij kunnen dan ook voor elke thermografie uitdaging een passende oplossing bieden zowel voor bouwkundige thermografie als industriële thermografie. Maar ook het onderzoeken van composiet materialen objecten, apparaten , of processen op locatie of in een eigen testopstelling behoort tot de mogelijkheden.
Lees verderRaamframe blowerdoor
Vanwege een test in een technische ruimte moest het reguliere frame voor het meten van luchtdichtheid worden aangepast. Tijdens deze test moest een bijzonder grote ruimte worden gecontroleerd op luchtdichtheid om de aangebrachte apparatuur te beschermen tegen de agressieve omgeving. De toegang tot deze ruimte was mogelijk via een vlizotrap of via een luik boven het aangrenzende platte dak. Een standaard deurframe voor de blower paste niet in deze opening en hiervoor is een speciaal raamframe aangeschaft. Normaal worden deze raamframes gebruikt in combinatie met een Ducttester ( kleine blower ) echter deze is niet voldoende van capaciteit om deze ruimte te kunnen testen. Door het aan elkaar bevestigen van de onderdelen van een raamframe en een deurframe is het toch mogelijk geweest om een voldoende stevige afdichting te krijgen om de meting in deze ruimte uit te kunnen voeren. Inmiddels is het raamframe in combinatie met de kleinere fan ook toegepast voor het meten van de luchtdichtheid bij een aantal bunkers, grote serverkast , isoleerkamer in een ziekenhuis, via een doorgeefluik in een OK, en in een raamopening van appartementen waarbij de voordeur ook mee moest worden getest op luchtdichtheid. Bij elkaar een mooi voorbeeld van een ontwikkeling van een fabrikant, innovativiteit van de gebruiker en het ontstaan van nieuwe mogelijkheden om standaard luchtdichtheidsmetingen nog beter uit te kunnen voeren.
Lees verderBlowerdoor
Het aantal ventilatoren voor het uitvoeren van een blowerdoor meting en of luchtdichtheidsmeting is door Raak Energie advies per meetwagen uitgebreid. De toegepaste ventilatoren ( 3 stuks ) hebben een debiet van 14000 m³/h per stuk en wij beschikken eveneens over een Ductester met een debiet van 1200 m³/h voor het testen van ruimtes met zeer kleine lekverliezen. Ondanks dat woningen, kantoren, scholen, koelcellen en bedrijfshallen steeds vaker zeer goed luchtdicht worden gebouwd is er gelijktijdig steeds meer behoefte om grote tot extreem grote gebouwen in een enkele test te testen op luchtdichtheid. Vanaf heden is dit dan ook mogelijk met de standaard aanwezige apparatuur in onze bedrijfswagens en deze apparatuur is natuurlijk voorzien van actuele software en kalibratie certificaten.. Standaard kan gemeten worden tot lekverliezen van 42000 m³/h of 11666 l/s echter door het bij-schakelen van meerdere ventilatoren zijn ook grotere debieten eenvoudig haalbaar. Het maximale te meten debiet kan eventueel worden uitgebreid naar extreme van 336000 m³/h of 93333 l/s.
Lees verder