• thermografie
 • blowerdoortest
 • Zichtbaar maken van lucht- en ventilatiestromingen of waar lucht- of geurlekkages zich bevinden

Thermografisch onderzoek

Thermografisch onderzoek

Het zichtbaar maken van warmtelekkages, luchtlekkages of ophopingen van vocht, wat voor het oog niet zichtbaar is. Dit alles behoort tot de mogelijkheden van RAAK Thermografie. Door het contactloos meten van oppervlaktetemperaturen, kunnen deze gegevens worden vastgelegd in een infrarood afbeelding. Deze afbeelding wordt vervolgens door onze specialisten geanalyseerd. Na deze grondige analyse, zullen de gegevens worden verwerkt in een rapportage. Waar mogelijk, zal naast de thermografische afbeelding een digitale foto worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het herkennen van het probleem en diens locatie makkelijker is.

thermografisch onderzoek raak    thermografie betondak    thermografie voor gebouwen

Wikipedia over thermografie >

Wat kan RAAK Thermografie voor u betekenen?

Met behulp van een controlemeting met behulp van thermografie of infraroodtechniek, kan inzicht worden verkregen in afwijkingen in de oppervlaktetemperatuur van een constructie. Met andere woorden; een aantasting van de constructie, vochtophoping of isolatiegebreken kunnen zonder schade aan, en zonder contact te maken met de constructie, op afstand worden waargenomen en vastgelegd op beeldmateriaal.

Voor het inzichtelijk maken van luchtlekkages (ex-filtratie en infiltratie), wordt een thermografisch onderzoek vaak gecombineerd met een Blowerdoortest. Door het op onderdruk brengen van een woning of een ruimte, kan infiltratie van lucht inzichtelijk worden gemaakt, mits hiervoor een temperatuurverschil aanwezig is. De combinatie thermografie met een blowerdoortest is eveneens uitermate geschikt om de oorzaak van tochtklachten op te sporen.

Een thermografisch onderzoek kan dus met velerlei doelen worden uitgevoerd. Het geeft u snel een beeld of mogelijke vervolgstappen, zoals bijvoorbeeld herstel of aanvullend onderzoek, noodzakelijk zullen zijn. RAAK Thermografie heeft veel ervaring met onderzoek naar:

 • Thermische lekken in geïsoleerde leidingnetten;
 • Thermische lekken bij gebouwen;
 • Thermische gebreken in dakisolatie;
 • Comfortklachten ten gevolge van tocht (luchtlekken);
 • De controle op kwaliteit van na-isolatie in de bestaande bouw;
 • Lekkages van bijvoorbeeld CV leidingen en of vloerverwarming;
 • Opsporen van weggewerkte leidingen zoals CV-, vloer- of wandverwarming. O.a. in garagevloeren, wandverarming systemen of andere denkbare mogelijkheden waarbij in een constructie met verwarming moet worden geboord.

Een onderzoek met behulp van thermografie, zal door RAAK thermografie meestal vanaf de grond worden uitgevoerd. Echter, voor speciale situaties kunnen wij de inspectie ook uitvoeren via een drone. Hiervoor zijn wij uiteraard voorzien van alle benodigde papieren. Daarnaast heeft RAAK thermografie een product laten ontwikkelen, waarbij daken of leiding systemen vanaf hoogte kunnen worden geïnspecteerd, zonder hierbij gebruik te maken van een drone. Door deze ontwikkeling, kan dan ook in een bebouwde aaneengesloten omgeving, zonder overlast en strenge regelgeving een gedegen inspectie worden uitgevoerd. Deze zal vaak nauwkeuriger zijn dan een uitgevoerde drone-inspectie.

Wanneer kan een thermografisch onderzoek worden uitgevoerd?

De resultaten van een thermografische opname worden sterk bepaald door de condities ten tijde van het onderzoek. Belangrijk is een zo groot mogelijk temperatuurverschil over gebouwschil. De meting wordt daarom in principe pas uitgevoerd bij:

 • Een buitenluchttemperatuur ≤ 10°C of een objecttemperatuur ≥ 15 °C ten opzichte van de omgeving;
 • Een binnenluchttemperatuur ≥ 20°C (bij bouwkundige thermografie);
 • De temperaturen voor minimaal 48 uur stabiel zijn geweest (bij bouwkundige thermografie), weinig wind (tot windkracht 3 Bft);
 • Geen zonneschijn;
 • Geen neerslag;
 • Liefst voor het aanbreken van de dag en bij voorkeur niet in de avonduren.

dscn3212

Onze Level 1 en Level 2 gecertificeerde adviseurs, hebben de beschikking over meerdere, zeer professionele thermische camera’s, met een zeer hoge resolutie. Door deze hoge resolutie, welke desgewenst software matig extra kan worden versterkt, zal zelfs de kleinste afwijking worden opgemerkt. Daarnaast beschikken wij over zeer krachtige software applicaties, voor het uitvoeren van thermografie en het opstellen van een professionele rapportage. 
 De thermografische onderzoeken worden uitgevoerd volgens NEN-EN 13187.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van Thermografie in uw woning of bedrijf? Neem contact met ons op en wij adviseren u graag!

[contact-form-7 title="Contact form"]
[custom-facebook-feed]