Raak Energie Advies
Projecten - Blowerdoor

Met 31 blowers enorm gebouw meten op luchtdichtheid

Onze Belgische collega van BlowerTechnic vroeg Raak Energie advies om assistentie bij een luchtdichtheidsmeting voor een groot te meten object in Brussel. Daar draaien wij onze hand niet voor om! In totaal ging het om 376.700 m³/h aan luchtdebiet.

Twee merken blowers

Om zo’n groot gebouw door te meten, heb je veel blowers nodig. En die hadden we. In totaal zijn er 16 blowers van het merk Minneapolis geplaatst met een totale capaciteit van 17.200 m³/h en 15 blowers van het merk Retrotec type 6.000 en 3.000, met een totale capaciteit van 205.500 m³/h. Deze luchtdichtheidsmeting is niet alleen uniek door de enorme capaciteit, maar ook door de inzet van twee verschillende merken tijdens dezelfde meting. Ondanks de verschillen in meetapparatuur, was het vrij eenvoudig om de resultaten te verwerken in een gezamenlijk rapport.


Plaatsing blowers

Gezien de grote van het gebouw zijn de blowers voornamelijk aangebracht op de kopgevels, om zo de lucht vrijelijk te kunnen verdelen door het gebouw. Enkele blowers zijn aangebracht in de lange gevel, omdat dit eenvoudiger was bij het opbouwen. De drukopnemers zijn verdeeld door het gebouw om te borgen dat overal het juiste drukverschil aanwezig was tijdens de meting. Ook de buitendruk aan beide zijdes van het pand hebben we continu gemeten.


Fysiek zware, maar fijne samenwerking

Ondanks dat het gebouw bijzonder groot is, verliep de meting voorspoedig. We kijken terug op een fysiek zware, maar leerzame dag met een prettige samenwerking. Voor herhaling vatbaar dus!

Opdrachtgever: Blowertechnic 
Wij helpen u graag verder!

Wilt u hier meer over weten of advies?

Neem contact op