Raak Energie Advies
Projecten - Luchtdichtheid

Simultaan luchtdichtheid meten NOM woningen

Je ziet het steeds meer: nul-op-de-meterwoningen (NOM). Dit is een woning die net zoveel of zelfs meer energie opwekt dan de bewoners nodig hebben. En maar goed ook, want dat is een stuk beter voor het milieu. Bij woningen die gerenoveerd worden tot NOM woningen, is het belangrijk om te weten of er geen lucht weglekt. Daarom voeren wij hiervoor regelmatig luchtdichtheidsmetingen uit.

Meerdere woningen tegelijk meten

Bij woningen die in een bewoonde situatie worden gerenoveerd tot NOM-niveau, kiest men er vaak voor om de gehele buitenschil te renoveren. De werkzaamheden binnenin de woning worden beperkt, om voor zo min mogelijk overlast te zorgen. De luchtdichtheid van een tot NOM gerenoveerde woning kunnen we per woning bepalen. Hierbij stellen we het lekverlies van de woning vast, inclusief het lekverlies over de woning scheidende wanden. Een alternatief is het meten van het lekverlies per woning van alleen de buitenschil. Dit kan door de woning te meten op luchtdichtheid en gelijktijdig onder eenzelfde drukverschil de aangrenzende woning mee te laten draaien: simultaan meten. Verder kunnen we het lekverlies van een volledig woonblok bepalen, waarbij we bij meerdere woningen tegelijk de luchtdichtheid meten. Dit heet simultaan meten van meerdere woningen en is een specialisme.


NOM renovaties in Vlijmen

Deze drie varianten hebben wij mogen toepassen bij NOM renovaties in Vlijmen. Deze woningen zijn gerenoveerd voor Stichting Woonveste en bezitten een bijzonder scherpe eis voor luchtdichtheid, namelijk: 0.2 dm³/s-m². Wat we in dit traject hebben gemeten? Een losse woning, meerdere blokken van 4 woningen en een blok van 6 woningen. Deze metingen zijn uitgevoerd en voorzien van een kwaliteitsverklaring, verstrekt door SKH. Een bijzonder groot voordeel van het simultaan meten van woningen, is dat alleen het lekverlies via de schil is gemeten en de woningen hierdoor eenvoudiger aantoonbaar zullen voldoen aan de NOM eis.
Raak Energie advies is één van de weinige bedrijven die voldoende blowers heeft om dit soort simultaan metingen en testen te kunnen uitvoeren, met volledig eigen apparatuur én eigen mensen met de juiste ervaring.

Opdrachtgever: Renolution BV

Wij helpen u graag verder!

Wilt u hier meer over weten of advies?

Neem contact op